Culinaire souvenirs uit Italië

In december ben ik met mijn vriend een paar dagen naar Rome geweest. Het was zo'n ontzettend leuke stedentrip! We hadden echt prachtig weer en het was gelukkig helemaal niet druk in de stad. Naast alle mooie bouwwerken en musea die er in Rome te zien zijn, kun je er natuurlijk ook heerlijk eten. Ik geloof dat we zo'n beetje alles wel gehad hebben. Een pizza met de beste mozzarella, een pasta cacio e pepe, ravioli, tiramisu en de lekkerste ijsjes ooit bij Giolitti! Ook buiten de restaurants was er natuurlijk genoeg lekkers te vinden.

Als ik in het buitenland ben, ga ik eigenlijk standaard op zoek naar leuke culinaire souvenirs om mee te nemen. Italië is hier gelukkig een heel geschikt land voor! Het leek me leuk om mijn favoriete producten voor jullie op een rijtje te zetten. Dit zijn voor mij de echte musthaves uit Italië. Ik heb in dit geval geen rekening gehouden met een eventuele vliegreis. Het kan natuurlijk zijn dat je bepaalde dingen niet mee mag nemen. Houd hier altijd rekening mee! Ik heb een keer een hele dure olijfolie moeten weggooien bij de douane en geloof me, dat is echt niet leuk... 

Er zijn vast nog veel meer leuke en lekkere dingen om mee te nemen uit Italië. Laat vooral een reactie achter in de comments met de producten die jij altijd meeneemt! Ik ben benieuwd!

Pasta
In Italië kun je pasta kopen in alle kleuren, vormen en maten die je je maar kunt voorstellen. Je ziet dan ook heel veel verschillende winkeltjes die pasta's verkopen. Mijn tip is om niet te veel geld uit te geven aan pasta. De prijzen kunnen soms oplopen tot 12,00€ voor een zak en dit slaat echt nergens op! Ik haal mijn pasta in Italië het liefst gewoon in de supermarkt. Hier verkopen ze pasta van het merk 'Barilla' en dit is echt hele goede pasta! Ik heb dit jaar maar 1 zakje pasta op de markt gekocht en de rest was van Barilla. De pasta op de markt was duurder, maar wel een zelfgemaakte pasta met basilicumsmaak!   

Limoncello
Mijn vriend kan Italië bijna niet verlaten zonder een fles 'Limoncello' mee te nemen. Gelijk heeft hij! De Limoncello is goedkoper in Italië en vaak is het ook nog eens betere kwaliteit.

Kruiden
In Italië vind je heel veel marktjes en winkeltjes met de lekkerste kruidenmixen. Meestal bestaan ze uit pure ingrediënten en schelen ze je thuis een hoop werk. Ik heb dit keer een mix voor Bruschetta en een mix voor Arrabiata meegenomen. Ik heb nu al zin om ermee aan de slag te gaan!

Olie en Azijn
Waar kun je betere olijfolie en balsamico inslaan dan in Bella Italia zelf? Ik kon deze helaas niet meenemen in het vliegtuig... Met pijn in mijn hart moest ik deze winkeltjes voorbij lopen!

Pesto
In Italië kun je de lekkerste pesto's vinden. Je hebt natuurlijk gewoon de rode en de groene pesto, maar er zijn nog veel meer soorten te krijgen! Ik heb er dit keer een meegenomen met truffel. Het was jammer dat ik er niet meer kon meenemen, want ik heb ook pesto's gezien met ricotta, kappertjes, amandelen en olijven.

Kaas
In Nederland kunnen de Parmezaan, Pecorino en Grana Padano soms best duur zijn. In Italië niet! Je kunt de lekkerste stukken kaas kopen op de markt en het kost bijna niks!

Porcini Secchi
Dit is ook echt een aanrader om mee te nemen uit Italië! Porcini Secchi heten bij ons 'gedroogd eekhoorntjesbrood'. Deze paddenstoelen hebben een hele sterke nootachtige smaak. Echt super lekker voor in pasta's en risotto's. Helaas zijn deze paddenstoelen hier in Nederland super duur. Je betaalt al snel 2,00€ voor 15 gram porcini... In Italië kun je enorme zakken krijgen voor maar 6,00€!

Koekjes
In Italië ga ik ook altijd op zoek naar 'Savoiardi'. Dit zijn de echte Italiaanse lange vingers voor in een Tiramisu. Mijn favoriete merk is 'Bellino'. Deze zijn het allerbest! Verder neem ik ook vaak een zakje 'Amaretti' mee. Dit zijn een soort bitterkoekjes, maar dan lekkerder. Vergeet vooral ook de 'Cannoli' niet! Deze zijn hier in Nederland vaak erg moeilijk te vinden.

Bakingrediënten
Ik denk dat alle bakfans wel eens van 'Paneangeli' hebben gehoord. Dit is het grote bakmerk van Italië. Er zijn twee ingrediënten die ik altijd meeneem: 'Lievito Pane degli Angeli' en 'Vanillina'. Lievito is een soort bakpoeder met vanille aroma en Vanillina lijkt op vanillesuiker. Deze twee ingrediënten worden vaak gebruikt in echte Italiaanse recepten. Meenemen dus! Ze zijn te koop bij de gewone Italiaanse supermarkt. 

Kookboeken
Als ik een boekwinkel zie in het buitenland, moet ik gewoon naar binnen! Deze keer heb ik het boek van Angela Frenda meegenomen. Haar boek heet 'La Cucina Felice' en staat vol met authentieke Italiaanse recepten. Laat je vooral niet afschrikken door een vreemde taal. Ik spreek geen Italiaans maar deze recepten zijn echt prima te volgen!

Wat neem jij altijd mee uit Italië? Laat het me hieronder weten in de comments! 

Reactie plaatsen

Reacties

Rita
5 jaar geleden

Hoi. Kun je ook vertellen waarom je de olijfolie weg moest gooien/niet mee mocht nemen? Ik heb vorig jaar olijfolie met het vliegtuig meegenomen die we zelf hadden geplukt/laten persen. We hebben geen problemen gehad. Ik ben nu eigenlijk op zoek naar de regelgeving als we met de auto zouden gaan, want dan kunnen we aan gewicht veel meer vervoeren.
Groetjes,
Rita

Vegetarisch met Amber
5 jaar geleden

Hoi Rita! Wij gingen maar een paar dagen en hadden toen alleen handbagage mee. Dan kun je alleen flesjes van maximaal 100ml meenemen het vliegtuig in. Volgens mij gelden er voor de auto geen strenge regels hoor, tenzij je vele liters wil vervoeren. ;-) Bedankt voor je reactie!