Sri Lankaanse Dhal à la Amber

Komende zomer ga ik met mijn vriend backpacken in Sri Lanka. Ik kan echt haast niet wachten tot het zover is! Om onszelf alvast een beetje in de Sri Lankaanse sferen te brengen, besloot ik een avondje Sri Lankaans te gaan koken. Ik had totaal nog geen ervaring met deze keuken, dus het was zeker een uitdaging! Nadat ik me goed verdiept had in de typische Sri Lankaanse smaakcombinaties, begon ik aan dit recept. Het is helemaal geen authentiek recept en ik moet eerlijk zeggen dat ik ook maar wat gedaan heb... Hoe dan ook hebben we echt heerlijk gegeten! Ik wil in Sri Lanka heel graag een kookworkshop gaan volgen. Er zullen dus zeker nog meer Sri Lankaanse recepten op de website komen.

Voor dit gerecht is een tripje naar de Toko zeker nodig. Je  hebt een aantal specerijen nodig die je helaas niet in de supermarkt kunt vinden. Ook heb je curryblaadjes nodig. De verse blaadjes zijn heel moeilijk te krijgen hier in Nederland. Daarom gebruik ik de gedroogde variant. Deze zitten in een grote zak en kosten bijna niets. Als je wel verse curryblaadjes kunt vinden, gebruik deze dan!

 

Voor 3 personen

Ingrediënten:
200g rode linzen
1 rode ui
3 tenen knoflook
1 tomaat
1/4e groene peper
1 handje gedroogde curryblaadjes
1 tl hele mosterdzaadjes
1 tl kurkuma, 1 tl gemalen komijn, 1 tl gemalen fenegriek
200ml kokosmelk
400ml water
Zonnebloemolie
Peper/Zout

Voor de zelfgemaakte Roti's:
275g bloem
4 el geraspte kokos
1 el zonnebloemolie
1/2 rode ui
1/2 groene peper
150ml water
Peper/Zout 

Voor de Sambol:
50g geraspte kokos
1 limoen
1/2 rode ui
1/4 groene peper
1 tl paprikapoeder, 1/4 tl chilipoeder
2 tl rietsuiker


Bereidingswijze:
Het maken van de Dhal is echt super simpel. Spoel de rode linzen af met water in een zeef. Doe de ui, knoflook, tomaat en de groene peper in een keukenmachine en maal tot een puree. Dit kan ook met een staafmixer. Verhit wat zonnebloemolie in een hoge pan. Voeg de mosterdzaadjes en de currybladeren toe en laat even 2 minuten bakken. Voeg hierna de uienpuree toe en bak dit kort mee. Doe de specerijen in de pan, samen met de linzen, de kokosmelk en het water. Laat de Dhal nu 30 minuten pruttelen op laag vuur, tot de linzen gaar zijn. Het kan zijn dat je tussendoor wat meer water moet toevoegen. Houd dit gewoon goed in de gaten. Breng alles op smaak met peper en zout als de linzen gaar zijn. 

Voor het maken van de Roti's heb je een grote mengkom nodig. Snipper de ui en snijd de groene peper fijn. Doe nu alle ingrediënten voor de Roti's in de mengkom en kneed met je handen tot er een mooi deeg is ontstaan. Voeg eventueel meer bloem of meer water toe, afhankelijk van hoe nat of hoe droog je deeg is. Maak balletjes van het deeg en druk ze plat tussen je handpalmen. Bak de Roti's in een koekenpan met wat zonnebloemolie. Ik kon zelf ongeveer 6 Roti's maken van het deeg.

Voor de heerlijke Kokosnoot Sambol heb je een kleine mengkom nodig. Doe de geraspte kokos, de suiker, het paprikapoeder en de chilipoeder alvast in de mengkom. Maal de ui en de groene peper fijn in de keukenmachine. Dit keer moet het geen puree worden! De ui moet wel structuur behouden. Voeg de ui en de peper toe aan de mengkom. Pers een limoen uit en voeg het sap toe. Meng nu alles door elkaar met een vork en klaar is je Sambol.  

Serveer de Dhal met de Roti en wat heerlijke Sambol!

Reactie plaatsen

Reacties

Sam Smakman
7 jaar geleden

Een makkelijk en zeer smakelijk gerecht waarmee je goed kan variëren. Komt bij mijn favoriete gerechten