Moussaka

Deze moussaka behoort echt tot de beste moussaka's die ik heb gegeten. En dat zijn er aardig wat! In Griekenland bestelde ik dit gerecht bijna elke dag. Echt schandalig eigenlijk... Maar ik ben gewoon zo'n fan! Het was alleen super jammer dat mijn vriend bijna geen moussaka heeft kunnen eten. Een vega versie toveren ze daar nu eenmaal niet zomaar op tafel. De meeste restaurants beginnen namelijk 's middags al met het maken van hun moussaka. Mij is het gelukkig wel gelukt om een vega variant te maken. Hij is echt zo lekker geworden! Ik gebruik vegetarisch gehakt in dit recept. Eigenlijk proef je weinig verschil door de super rijke tomatensaus. Deze moussaka moet je gewoon proberen! Het kost wel even wat tijd, dat wel. Ik was dik een uur bezig. Maar ik maakte hem in het weekend, en deze moussaka is het gewoon helemaal waard! Gelukkig heb ik jullie nooit gezegd dat jullie bij mij moesten komen voor dieettips... ;-) Maar ja... Als je het doet, doe het dan goed!    

 

Voor 6 personen

Ingrediënten:
Voor de groentelaag:
450g voorgekookte aardappelschijfjes
1 aubergine
1 rode ui
1 tl gedroogde oregano, 1 tl gedroogde tijm
Olijfolie
Peper/Zout 

Voor de gehaktlaag:
1 rode ui
2 tenen knoflook
2 doosjes vegetarisch gehakt
½ blikje tomatenpuree (à 70g)
1 blik tomatenblokjes (à 400g)
1 snufje kaneel   
Olijfolie
Peper/Zout

Voor de bechamelsaus:
100g roomboter
100g bloem
750ml halfvolle melk
2 eidooiers
1 snufje nootmuskaat
Peper
100g Parmezaanse kaas, geraspt

Extra:
1 handje Parmezaanse kaas, geraspt

 

Bereidingswijze:
Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden. De moussaka bestaat straks uit 3 lagen. Onderop een groentelaag van aardappel en aubergine. Daarbovenop doen we vega gehakt in een romige tomatensaus. De bovenste laag is een bechamelsaus met Parmezaanse kaas.

Begin met het maken van de groentelaag. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. Snijd de rode ui in stukjes. Pak een mengkom en doe de stukjes ui en de aardappelschijfjes hierin. Ik haal deze gewoon kant-en-klaar bij de supermarkt. Doe 1/2 theelepel oregano en 1/2 theelepel tijm bij de ui en de aardappelschijfjes. Voeg peper, zout en een scheutje olijfolie toe en meng alles goed door elkaar met je handen. Doe dit in de ovenschaal en verdeel het een beetje mooi over de bodem.

Herhaal dit met de aubergine. Snijd de aubergine in plakjes en doe deze in de mengkom met 1/2 theelepel oregano, 1/2 theelepel tijm, peper, zout en een scheut olijfolie. Meng goed door en leg de plakken aubergine vervolgens dakpansgewijs op de aardappellaag. Bak de groenten nu 25 minuten in de oven. Als je straks nog niet klaar bent met de gehaktsaus en de bechamel, zet dan de ovenschotel even aan de kant.  

Voor de gehaktsaus snipperen we eerst de rode ui. Zet een hapjespan op het vuur met wat olijfolie. Bak de ui glazig en pers de knoflook uit boven de pan. Als deze lekker begint te ruiken, kun je het vega gehakt toevoegen. Voeg ook een snufje kaneel toe. Bak dit even 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg hierna de tomatenpuree toe en laat deze even ontzuren. Hierna mogen de tomatenblokjes ook in de pan. Meng alles nog even goed door en breng op smaak met peper en zout. Laat nog even pruttelen en draai daarna het vuur uit.

Voor de bechamelsaus hebben we een steelpannetje en een garde nodig. Smelt 100g roomboter in het pannetje, maar laat deze niet bruin worden. Voeg 100g bloem toe en roer goed door met de garde. Nu ontstaat er een 'roux'. Laat de roux echt even goed bakken, zodat de bloem kan garen. Je wilt deze straks niet terugproeven.

Na een minuut of 3 à 4, kunnen we 750ml melk in delen gaan toevoegen. Zorg ervoor dat de melk koud is. Voeg eerst een beetje melk toe en roer goed door. Als de melk is opgenomen kun je weer een scheutje melk toevoegen. Roer weer goed door. Na een paar keer kun je steeds meer melk tegelijk toevoegen. Ik deed het uiteindelijk in 5 keer.  

Als alle melk is toegevoegd, voeg je de Parmezaanse kaas toe. Roer tot deze gesmolten is. Nu moet je de bechamelsaus nog even door laten koken. Doe dit al roerende ongeveer 5 minuten. Haal het pannetje van het vuur en voeg een snufje nootmuskaat en wat zwarte peper toe. Doe ook de eidooiers erbij en roer de saus voor de laatste keer door.

Doe nu 1/3e van de bechamel bij het gehaktmengsel en roer dit door. Nu kunnen we de moussaka samenstellen. Pak de ovenschaal met de geroosterde groenten erbij en doe het gehaktmengsel hierop. Spreid het mooi uit. Verdeel de resterende bechamelsaus hierover en eindig met een handje geraspte kaas.

Bak de moussaka nu nog 30 minuten in de heteluchtoven op 200 graden. Laat de moussaka na het bakken nog 20 minuten staan.  

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.