Gezonde Moussaka
Een goede Moussaka is zeker een van mijn lievelingsgerechten. Het is alleen best veel werk om te maken en daarbij ook niet bepaald gezond... De dikke laag bechamelsaus maakt het gerecht natuurlijk ontzettend lekker, maar ook wat calorierijk. Deze gezondere versie van mijn Moussaka is daarom een super fijne optie voor doordeweeks. Er zitten meer groenten in en daarbij heb ik de bechamelsaus vervangen door wat handjes geraspte kaas. Dit moet je echt eens proberen!
Voor 4 personen
Ingrediënten:
1 zakje voorgekookte aardappelschijfjes (à 450g)
2 aubergines
1 doosje vegetarisch gehakt
1 rode ui
2 tenen knoflook
250g champignons
2 wortels
1 rode paprika
1 fles passata di pomodoro (à 690g)
1 tl oregano, 1/2 tl tijm, 1/4 tl kaneel
1 zakje geraspte kaas (à 150g)
Olijfolie
Peper/Zout
Bereidingswijze:
Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. Leg de aardappelschijfjes in de ovenschaal en bak ze alvast 15 minuten in de oven.
Snijd de aubergines in plakken en grill deze in een grillpan. Doe dit door ze eerst even in te smeren met wat olijfolie en er wat peper en zout op te strooien. Laat de plakken uitlekken op wat keukenpapier.
Zet een hapjespan op het vuur met wat olijfolie. Bak het vegetarische gehakt hierin even kort. Snijd de ui, knoflook, champignons, wortels en de paprika in stukjes. Voeg de groenten toe aan de pan en bak alles ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur.
Voeg na 10 minuten de oregano, tijm, kaneel en wat peper en zout toe en bak tot de geuren vrij komen. Daarna kan de passata erbij. Laat de saus 5 minuten pruttelen op laag vuur.
Haal de ovenschaal met de aardappels uit de oven, maar zet de oven niet uit. Leg de aardappelschijfjes even apart op een bord. Maak nu laagjes in de ovenschaal van de saus, de aardappelschijfjes, de aubergineplakken en de kaas. Ga zo door tot de ovenschaal vol is en eindig met een mooie laag geraspte kaas. Bak de Moussaka 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Reactie plaatsen
Reacties