Aziatische rijst met gemarineerde tofu
Tofu is misschien wel de bekendste vleesvervanger die er is. Toch heeft dit bij sommige mensen nog steeds een beetje een geitenwollensokkenreputatie... Zonde! Tofu kan echt ontzettend lekker zijn! In deze Aziatische wok marineren we de tofu in een lekkere marinade van ketjap en sojasaus. De tofustukjes zuigen alles op als een soort sponsjes. Heerlijk! Ik serveer dit gerecht dan het liefst met pindasaus en wat verse koriander. Zo is deze rijst echt een smaakexplosie!
Voor 4 à 5 personen
Ingrediënten:
300g zilvervliesrijst
1 ui
1 stukje verse gember
1 teen knoflook
1/2 tl sambal oelek
400g Oosterse wokgroente
200g paddenstoelenmelange
1 rode paprika
2 el ketjap
2 el sojasaus
Pindasaus, klik hier voor het recept
Verse koriander
Peper/Zout
Kokosolie
Voor de tofu:
375g tofu
3 el ketjap manis
2 el sojasaus
1 stukje verse gember
1 teen knoflook
Bereidingswijze:
De tofu moet minstens een half uur marineren dus daar beginnen we mee. Doe dit als je tijd hebt al in de middag. Zo wordt de tofu alleen maar lekkerder! Giet de tofu af en dep droog met wat keukenpapier. Duw zoveel mogelijk vocht uit de tofu en dep weer droog. Snijd de tofu in stukjes en doe in een kom, samen met de ketjap en de sojasaus. Snijd de knoflook en de gember fijn en voeg deze ook toe. Meng alles goed en laat de tofu nu minstens een half uur staan. Hussel af en toe even om.
Kook hierna de rijst gaar in water met wat zout.
Zet een grote wok of hapjespan met wat kokosolie op het vuur. Bak de tofu hierin 5 minuten op hoog vuur. Voeg het restje marinade ook gewoon toe aan de pan! Snipper de ui, en snijd de knoflook en gember fijn. Voeg alles toe aan de pan samen met de sambal en bak ongeveer 3 minuutjes.
Snijd de paprika en de paddenstoelen in stukjes. Voeg deze toe aan de pan en bak ze ongeveer 5 minuten mee op hoog vuur. Hierna kunnen ook de wokgroenten in de pan. Breng alles op smaak met peper en zout en bak nog 5 minuten op hoog vuur.
Giet de rijst af en voeg deze toe aan de pan samen met de ketjap en de sojasaus. Roer alles goed door en laat nog even 5 minuten staan met de deksel op de pan.
Serveer de rijst met de verse koriander en lekker veel pindasaus!
Reactie plaatsen
Reacties