Bananenbrood van havermout

Je ziet ze overal tegenwoordig: de "gezonde" bananenbroodjes. Geloof me, ik heb ze bijna allemaal geprobeerd... Maar als je dit echte Amerikaanse bananenbrood gewend bent, zijn deze gezondere versies stuk voor stuk grote teleurstellingen. Vaak zijn ze compact, hebben ze weinig smaak of zijn ze niet 'moist' genoeg. Ik heb er lang over gedaan, maar uiteindelijk is het me dan toch gelukt! Een heerlijk bananenbrood, gemaakt van havermoutmeel en een stuk gezonder dan de originele versie. Echt, deze cake is zó lekker! Je proeft bijna geen verschil! Om deze cake gezonder te maken, heb ik de bloem vervangen door havermoutmeel en de hoeveelheid suiker gehalveerd. Door het toevoegen van de dadels merk je hier niks van. Daarnaast heb ik appelmoes gebruikt in plaats van boter en voeg ik maar 3 eetlepels olie toe. Het fijne aan dit recept vind ik dat het wel gewoon een echte cake blijft. Hij is mooi hoog en 'moist' en de smaak is ook echt geweldig! De basis voor dit recept komt trouwens van Laura in the Kitchen. Als je op zoek bent naar een gezondere versie van een bananenbrood, moet je deze echt proberen!

 

Voor 1 cake

Ingrediënten:
300g havermoutmeel
1 tl bakpoeder
1/2 tl baksoda
1/2 tl kaneel
1/2 tl zout
4 overrijpe bananen
2 eieren
75g kristalsuiker
1 tl vanille extract
4 el appelmoes, ongezoet
3 el olie (kokosolie of zonnebloemolie)  
60ml melk
2 handjes dadels
2 handjes walnoten   

Benodigdheden:
Kleine cakevorm van 25cm
2 grote mengkommen
Spatel
Garde
Vork
Bakpapier


Bereidingswijze:
Verwarm de heteluchtoven voor op 160 graden. Vet ook alvast het cakeblik in en bekleed het met een bakpapiertje.

Doe het havermoutmeel, het bakpoeder, de baksoda, de kaneel en het zout in een mengkom. Meng even door met de spatel. Ontpit de dadels en snijd ze in stukjes. Snijd ook de noten wat fijner. Voeg de dadels en de noten toe aan het meel en meng weer even door.

Doe de bananen in de andere mengkom en prak ze fijn met een vork. Prak net zolang tot er een mooie puree is ontstaan. Voeg hierna de eieren, de suiker, het vanille extract, de appelmoes, de olie en de melk toe aan de bananen. Meng alles door en klop goed luchtig met een garde.

Doe nu de droge ingrediënten bij het bananenmengsel en meng alles door met de spatel. Giet het beslag in de kleine cakevorm en bak het brood nu 1 uur en 15 minuten in de voorverwarmde oven. Let op! Elke oven is anders. Je kunt het beste even met een satéprikker kijken of de cake gaar is. Prik in de cake met de prikker. Komt de prikker er schoon uit? Dan is je bananenbrood klaar! 

Laat het bananenbrood volledig afkoelen in de vorm voor je hem aansnijdt. Smullen maar! 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.