Oatmeal Cookies
Als ik aan Valentijnsdag denk, denk ik eigenlijk altijd meteen aan chocolade... Dit heeft dan toch iets romantisch, vind ik! Helaas dacht mijn Valentijn hier anders over. Altijd als ik hem vraag wat ik moet bakken, antwoordt hij óf met kruidkoek óf met havermout koeken. En dan niet van die gezonde koekjes met banaan. Nee, natuurlijk niet! Hij bedoelt gewoon de echte 'American Oatmeal Cookies'. Nou ja, vooruit. Omdat het Valentijnsdag is maak ik een uitzondering! Dit recept is overigens echt het beste recept voor American Oatmeal Cookies ooit... Ze zijn knapperig van buiten en lekker "chewy" van binnen. Geloof me, dit is de beste verrassing die je je maar kunt bedenken! Of het nu Valentijnsdag is of niet!
Voor 16 koeken
Ingrediënten:
225g roomboter
150g licht bruine basterdsuiker
150g kristalsuiker
2 eieren
1 tl vanille extract
200g bloem
300g grove havermout
1 tl baksoda
1/2 tl zout
1/4 tl kaneel
75g cranberry's
50g rozijnen
75g witte chocolade
Benodigdheden:
Bakplaat
1 grote mengkom
Spatel
Garde
Plasticfolie
Bakpapier
Bereidingswijze:
Zorg er eerst voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. De boter moet echt goed zacht zijn!
Doe de zachte boter en de twee soorten suiker samen in een grote mengkom. Meng deze goed door elkaar met een spatel. Blijf gewoon rustig duwen en "vouwen" met de spatel tot het een geheel geworden is. Voeg dan de eieren en de vanille toe en pak de garde erbij. Roer alles goed door elkaar met de garde.
Voeg hierna de bloem, de havermout, de baksoda en het zout toe. Hak de witte chocolade in stukjes en doe deze ook in de kom, samen met de cranberry's en de rozijnen. Meng alles met de spatel tot er een mooi deeg is ontstaan.
Maak een deegbal met je handen en pak deze in met plasticfolie. Leg de deegbal nu minimaal 2 uur in de koelkast. Het is belangrijk dat de boter weer goed koud wordt. Zo worden je koekjes het lekkerst en lopen ze niet uit!
Verwarm na 2 uur de heteluchtoven voor op 160 graden. Bekleed een bakplaat met een bakpapiertje. We gaan de koekjes in 2 delen bakken. Maak dus eerst 8 ballen van het deeg met je handen. Ze mogen best lekker groot zijn! Leg de ballen deeg nu op de bakplaat en duw ze een beetje plat. Laat voldoende ruimte tussen de koekjes zitten! Bak de koeken nu 20 à 22 minuten in de voorverwarmde oven.
Herhaal dit proces voor de overige 8 koekjes.
Reactie plaatsen
Reacties