Samenwonen met een vegetariër, hoe doe je dat?

Deze vraag wordt me zo ontzettend vaak gesteld... "Heh? Is je vriend vegetarisch? Hoe doe je dat dan?" Mensen kunnen het maar niet geloven. Naast dit soort impulsieve uitingen van mensen, heb ik gelukkig ook heel veel oprechte vragen gehad. Vragen van mensen die gewoon echt geïnteresseerd waren in hoe ik dat nou doe. Vandaag zal ik dit dan eindelijk met jullie delen!

Ik moet zeggen dat het aan het begin best even wennen was. Je bent het nu eenmaal gewend om gehakt te gebruiken in je spaghetti en om kip toe te voegen aan je nasi. De eerste paar keer heeft mijn vriend dan ook voor mij gekookt. Hij maakte de lekkerste wraps uit de oven en een geweldige groentesaus voor bij de pasta. Er ging echt een wereld voor me open. Deze vegetarische gerechten waren gewoon ontzettend lekker en ik miste het vlees helemaal niet!

Ik wilde hem natuurlijk ook graag verrassen met wat lekkers en zo is mijn passie voor vegetarisch koken ontstaan. Ik zocht uren op het internet naar de lekkerste vega recepten. De eerste keer dat ik vegetarisch kookte, heb ik geloof ik een lasagne gemaakt. Heel simpel, maar het was heerlijk! Inmiddels vind ik vegetarisch eten heel normaal en zou ik absoluut niet meer terug willen naar elke dag vlees. Ik denk sowieso dat dit veel te veel van het goede is... Ik voel me echt veel beter zo!

Hoe ik van carnivoor naar flexitariër ben gegaan, weet ik niet eens meer precies... Het was zo'n geleidelijk proces! Hieronder wil ik de tips delen die mij aan het begin heel erg geholpen hebben. Ik hoop dat jullie er iets aan zullen hebben! Of het nu je vriend of vriendin is, of een broertje of dochter, je kunt de tips in alle gevallen toepassen.

Maak duidelijke afspraken
Zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt met elkaar. De ene vegetariër is de andere niet. Er zijn best een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo vindt mijn vriend het bijvoorbeeld niet erg als ik runderbouillon gebruik in een soep of stoofpot. Aan de andere kant heeft hij liever niet dat ik mijn stukje vlees in dezelfde pan bak als zijn vegaburgertje. Ik weet wat hij liever wel en niet heeft (en waarom) en hier houd ik dan ook rekening mee. Zo zijn er nog wel een paar punten om door te nemen met elkaar. Bakt hij/zij wel of geen vlees? En welk vlees wil hij/zij echt niet dat je eet waar hij/zij bij is?

 

Laat de ander in zijn/haar waarde en probeer elkaar niet te overtuigen
Deze tip vind ik zelf misschien wel de allerbelangrijkste. Ook al snap je de ander totáál niet, probeer hem/haar niet te overtuigen. Ik denk dat de belangrijkste reden waarom het bij ons zo goed gaat, is dat we elkaars keuze volledig accepteren. Ik laat mijn vriend in zijn waarde en loop hem niet constant te vertellen dat hij wat mist. Andersom respecteert mijn vriend mijn keuze en hangt hij geen verhalen op over de dierenindustrie.

 

Verander je mindset
Bij mij is dit eigenlijk helemaal vanzelf gegaan, maar ik wil het toch graag als tip meegeven. Ben jij zo'n iemand die alles wat met vega te maken heeft bij voorbaat al niet ziet zitten? Misschien moet je dan gewoon iets aan je eigen instelling doen! Toen ik voor het eerst hoorde dat mijn vriend vega was, had je mijn gezicht moeten zien... Nee, ik was niet bepaald enthousiast. En moet je me nu eens zien! Ik ben de eigenaresse van een vegetarische foodblog! Wie had dat gedacht?!

Wat ik hiermee wil zeggen, is dat het onbekende niet meteen iets negatiefs hoeft te zijn. Heb je überhaupt wel eens geprobeerd lekker vegetarisch te eten? Of berust je oordeel puur op vooroordelen?

Pas je aan elkaar aan
Het spreekt misschien een beetje voor zich, maar ik denk dat het heel belangrijk is om je in deze situatie aan elkaar aan te passen. Niemand heeft er zin in om elke avond met 6 pannen in de weer te zijn... Kies er bijvoorbeeld voor om zelf ook 3 of 4 keer in de week vegetarisch te eten. Dit kun je natuurlijk opbouwen als je dat makkelijker vindt. Maar maak er in ieder geval een verdeling in. Dit scheelt al zo veel gedoe! Uiteindelijk vind je het heel normaal om ook vegetarisch te eten. En vergeet vooral niet hoe lekker vega kan zijn!

Ook de ander kan zich best aanpassen om de situatie wat makkelijker te maken. Als ik mega veel haast heb 's ochtends, dan maakt mijn vriend gewoon een broodje kipfilet voor me. Probeer een middenweg te vinden die voor jullie allebei werkt.

 

Kook extra lekker als jullie vegetarisch eten
Oké, jullie verdeling is gemaakt. Stel je voor dat je 3 keer in de week vegetarisch gaat eten. Maak er dan ook een feestje van! Eet vegetarisch in het weekend en kies een super lekker recept. Deze ravioli ovenschotel bijvoorbeeld kan zelfs de grootste vleeseter niet weerstaan. Zorg ervoor dat je geen reden hebt om het vlees te missen.

Zorg ervoor dat de vegetarische gerechten vullend genoeg zijn
Om terug te komen op dat laatste is het ook belangrijk dat de vegetarische gerechten vullend genoeg zijn. Kies bijvoorbeeld voor een chili sin carne of deze vegetarische bolognese. Met deze gerechten ben je gewoon goed verzadigd en heb je niet snel al weer honger. Weer een reden minder om het vlees te missen!

 
Maak een AVG als je vlees wilt eten
De avond dat je wel vlees eet, is het super handig om voor een AVG te kiezen. Gewoon de typisch Hollandse combinatie van 'aardappels, vlees en groenten'. Dit hoeft helemaal niet saai te zijn! Er staan genoeg receptjes op deze website om inspiratie op te doen. Het makkelijke is dat je zelf gewoon je stukje vlees kan eten en de ander neemt een lekkere vegaburger of andere vleesvervanger. Bak je deze niet tegelijk in dezelfde pan? Bak dan eerst de vegaburger en houd deze warm onder wat aluminiumfolie. Bak dan je stukje vlees of vis in dezelfde pan. Zo kost het helemaal geen moeite om voor allebei te koken.

Voeg vlees later toe
Kun je je echt niet voorstellen dat je je Nasi Goreng eet zonder wat stukjes kip? Voeg de kip dan later toe. Bak de kip in een apart pannetje en maak de nasi gewoon helemaal vega. Voeg de kip dan op je eigen bord pas toe. Dit scheelt zo veel werk! Twee soorten nasi maken is veel meer gedoe. Dit kun je natuurlijk met allerlei gerechten doen.

 

Zo, dit waren ze dan! Mijn tips om het samenwonen met een vegetariër makkelijker te maken. Vooral aan het begin zul je de tips misschien hard nodig hebben, maar uiteindelijk zal het allemaal veel makkelijker gaan. Ik denk dat het belangrijkste is dat je elkaar respecteert, dat je je aan elkaar aanpast en dat je jezelf open stelt. Vergeet ook echt dat laatste niet!

Heb je nog vragen aan de hand van dit artikel? Stel ze dan gerust in de comments hieronder!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.