Kookworkshop in Sri Lanka
Zo, dat is lang geleden! Eerst een scriptie die me ervan weerhield om leuke blogposts te schrijven en toen kwam er weer een maand backpacken in Sri Lanka tussen. Over dat laatste hoor je me overigens niet klagen! Het was de geweldigste maand van mijn leven! Mijn vriend en ik hebben al best veel mooie rondreizen gemaakt, maar we waren nog nooit buiten Europa geweest. Sri Lanka is by far het mooiste land dat we gezien hebben. Het heeft echt alles! Mooie natuur, indrukwekkende boeddhistische tempels, enorme theeplantages, bergen, steden, stranden en dan ook nog eens de allerliefste mensen. En dan vergeet ik misschien wel het belangrijkste: Sri Lanka heeft een geweldige keuken! Zo anders dan wij hier in Nederland gewend zijn.
Van te voren dacht ik dat de Sri Lankaanse keuken erg op de Indiase keuken zou lijken, maar dit is dus helemaal niet zo! Het is echt heel anders. Ik heb in elke homestay wel meegekeken met de koks (super lieve vrouwtjes die het maar wat leuk vonden dat ik dit wilde), maar toen we bij de Matey Hut in Ella deze Cooking Class zagen staan voor 3000 LKR (€16,61), moest en zou ik dit ook nog doen. Achteraf zijn mijn vriend en ik heel blij dat we dit hebben gedaan en ik ga je in deze blogpost vertellen waarom. Zie deze 'tip' gewoon als een algemene tip om een leuke kookworkshop te volgen in Azië. Ik hoop dat ik je enthousiast kan maken!
De avond vooraf aan de kookworkshop hadden mijn vriend en ik bij de Matey Hut gegeten en het eten was hier zo lekker dat we besloten de kookworkshop te volgen. Ik wilde heel graag weten hoe deze Rice and Curry nou precies gemaakt werd. De workshop vond plaats in een hutje op 2 minuutjes lopen van het restaurant. De vrouw van de eigenaar, die gelukkig goed Engels sprak, gaf de workshop. We waren samen met een Deense jongen, zijn Duitse vriendin en een Zwitsers stel. Het was een hele gezellige groep! We hebben ontzettend hard gelachen samen.
Eerst werden de ingrediënten doorgenomen, die het meest gebruikt worden in de Sri Lankaanse keuken. Het leuke is dus dat elke Sri Lankaanse vrouw maar zo'n 8 specerijen in huis heeft. Hiermee maken ze dan al hun overheerlijke gerechten. Ik vond dit zo leuk om te zien. Ik denk dat ik al gauw zo'n 60 verschillende kruiden en specerijen in huis heb... Hier is dat dus helemaal niet nodig! Sri Lankanen wijken niet graag af van hun eigen keuken. Zo jammer dat wij dat niet hebben!
De specerijen die het meest worden gebruikt zijn fenegriek, mosterdzaad, kardemom, komijn, kruidnagel, kurkuma, chilipoeder en kaneel. Een ander zeer belangrijk ingrediënt is curry blaadjes. Deze zijn helaas in Nederland heel moeilijk te vinden. Ik gebruik hierom thuis altijd de gedroogde blaadjes van de Toko, maar deze smaken helaas wel anders.
Een ander leuk weetje is dat alles, maar dan ook alles, vers wordt gemaakt. Kokosmelk uit blikjes of pakjes kennen ze niet in Sri Lanka. We begonnen de kookworkshop dan ook gelijk met kokosmelk maken. Er zijn twee soorten kokosnoten. De "King Coconut" wordt alleen gebruikt om het water van te drinken en de "Coconut" wordt gebruikt tijdens het koken. Dit is de normale harige kokosnoot die wij ook kennen. Eerst breek je deze open met een enorm groot en bot hakmes en daarna rasp je de kokos in het apparaatje dat je hieronder op de foto ziet.
Bij de rasp wordt dan vervolgens warm water gegoten en dit mengsel wordt uiteindelijk kokosmelk. We hebben in totaal 7 soorten curry gemaakt. Iedereen maakte een soort. Ik kreeg de pompoen curry en mijn vriend de sambol. Als een van ons bezig was, keek de rest toe.
Hieronder zie je de super lekkere pompoencurry. Dit was een wat zoetere curry met een flink aantal specerijen. Wat ik ook leuk vond om te zien, is dat Sri Lankanen helemaal niet bang zijn om wat suiker toe te voegen aan hun gerechten. Dit doet de smaak vaak ook gewoon heel erg goed! Sri Lankanen eten geen tussendoortjes of snoepgoed, dus waarom zouden ze ook? Daar kunnen wij Nederlanders echt nog wat van leren.
Verder maakten we ook nog een Dhal curry, dat is een curry van rode linzen, een mango curry, een bananen curry, een green bean curry en een aubergine curry. De aubergine curry is iedereen's favoriet in Sri Lanka en eindelijk begrepen we dan waarom dit zo ontzettend lekker is. De aubergines worden gefrituurd in een flinke laag olie. Heerlijk!
Ik was echt ontzettend enthousiast over deze kookworkshop. Mijn vriend, die thuis nooit kookt (grapje Met), vond het ook een hele leuke ervaring! Je leert heel veel over de vreemde keuken in kwestie. In ons geval was de groep waar we mee waren zo leuk, dat we na afloop nog de hele avond wat hebben zitten drinken. Ga je dus binnenkort backpacken in Azië? Dan zou ik je zeker aanraden om ook een workshop te gaan volgen! Ik weet zeker dat je een hele leuke avond zult hebben.
Houd de website de komende tijd goed in de gaten, want er zullen hier veel Sri Lankaanse gerechten gaan verschijnen!
*Inmiddels staan deze Dhal en Aardappelcurry op de website.
Reactie plaatsen
Reacties
Wat een leuke blogpost !!???