Shepherd's Pie

Ik at voor het eerst een Shepherd's Pie in een Engelse Pub in Amsterdam. Ik vond het zo lekker dat ik hem thuis meteen nagemaakt heb. Destijds nog met heel veel gehakt en een handjevol groenten. Toen ik laatst een oude receptenmap terugvond, zag ik dat recept ertussen staan. Ik kon niet wachten om een vegetarische versie ervan te maken! Uiteindelijk heeft het nog best even geduurd... De smaken van een Shepherd's Pie zijn heel typisch en ik vond het lastig om een vega versie te maken die er écht op lijkt. Uiteindelijk is het me dan toch gelukt! In deze versie gebruik ik linzen in plaats van gehakt. De linzen geven een hele diepe smaak aan het geheel, die dicht bij die van gehakt komt. Daarbij zitten er lekker veel groenten in deze Shepherd's Pie. Om de typische smaak van deze jachtschotel te behouden, gebruik ik wel gewoon worcestersaus. Hier zit wat ansjovis in. Als je dit niet wil eten, kun je het ook weglaten. Dan is deze Shepherd's Pie alsnog een enorme aanrader! 

 

Voor 6 personen

Ingrediënten:
700g kruimige aardappels
250ml halfvolle melk
1 el roomboter
1 prei
2 wortels
1 stengel bleekselderij
2 tenen knoflook
300 gram champignons
2 grote blikken linzen (à 400g)
1 blik tomatenblokjes (à 400g)
3 handjes tuinerwtjes, uit de diepvries
2 el bloem
350ml groentebouillon
1 à 2 el worcestersaus
1 tl Provençaalse kruiden 
Olijfolie
Zout/Peper


Bereidingswijze:
Zet een grote pan op het vuur met gezouten water, en kook hierin de aardappels in 20 minuten gaar. Als de aardappels klaar zijn, maak je hier alvast een puree van. Verwarm de melk met een eetlepel roomboter in een steelpannetje en voeg dit toe aan de afgegoten aardappels. Pureer alles nu tot een mooie puree met een pureestamper.

Snijd ondertussen de prei in ringen, en de bleekselderij en de wortels in kleine blokjes. Snijd de champignons in dikke plakjes. Spoel de linzen alvast af en zet ze klaar.

Verwarm wat olijfolie in een grote hapjespan. Pers de tenen knoflook uit boven de pan en bak even 1 minuut. Voeg de prei, wortels, bleekselderij en champignons toe en bak alles ongeveer 8 minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper, zout en de Provençaalse kruiden. De champignons mogen een lekker kleurtje krijgen, maar niet te veel slinken.

Voeg nu 2 eetlepels bloem toe en blijf deze door de groentes roeren gedurende 1 minuut. Op deze manier bak je de smaak van de bloem weg. Voeg hierna de bouillon toe, samen met de linzen, de tomatenblokjes en de worcestersaus. Roer alles even goed door en breng aan de kook. Het geheel moet hierna nog 15 à 20 minuten pruttelen op laag vuur, totdat de saus genoeg is ingedikt.

Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden.

Voeg na 20 minuten de tuinerwtjes toe aan de linzen. Roer alles nog een laatste keer door. Doe het linzenmengsel in een grote ovenschaal. De aardappelpuree gaat hierboven op. Strijk de puree mooi glad over de bovenkant.

Bak de Shepherd's Pie nu 25 minuten in de oven totdat de bovenkant een mooi kleurtje heeft.

De volgende dag is hij nog lekkerder!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Lidia Schrijvers
7 jaar geleden

Ik was het steeds al van plan om deze ovenschotel een keer te maken en afgelopen maandag kwam het er van. Ik loop namelijk bij een diëtist en die adviseerde mij om een keer in de week vegetarisch te eten. Nou, het was een groot succes. Het eten was heerlijk en ik heb geen moment het vlees gemist. Ook mijn (volwassen) kinderen hebben zitten smullen. Volgende week zoek ik een ander gerecht op jouw site. En mijn diëtist heeft de site Vegetarisch met Amber ook ontdekt.