Quiche lorraine
Afgelopen maand was ik met mijn vriend op vakantie in Frankrijk (juli 2016). Toen we in Montpellier een kleine boulangerie binnen liepen, zag ik daar een groot stuk quiche lorraine liggen. Hoe kan het ook anders? Het is een van de meest klassieke gerechten uit de Franse keuken. Helaas is deze quiche verre van vega en moest mijn vriend hem laten liggen. Als troost beloofde ik hem dat ik thuis een vegetarische versie zou gaan maken. En dat is heel goed gelukt! La vraie quiche lorraine bestaat slechts uit deeg, spekjes, eieren en wat zuivel. Maar ach... Aangezien deze vegetarische variant toch verre van authentiek is, voeg ik lekker veel kaas toe. Als je geen zin hebt om zelf quichedeeg te maken, kun je ook altijd wat plakjes bladerdeeg gebruiken. Tout est possible!
Voor 6 à 8 personen
Ingrediënten:
Voor het deeg:
200g bloem
100g koude roomboter
1 ei
1 snufje zout
1 el koud water
Voor de vulling:
1 doosje vegetarische spekjes
2 bosuitjes
5 eieren
200g crème fraîche
2 handjes geraspte kaas
1 snufje nootmuskaat
Olijfolie
Peper/Zout
Bereidingswijze:
Verwarm de heteluchtoven voor op 190 graden. Vet een quichevorm of een springvorm van 24cm in met wat roomboter.
Snijd 100g koude roomboter in blokjes. Doe de boter in een grote kom, samen met de bloem, het ei, het water en het snufje zout. Kneed dit mengsel net zolang tot er een deegbal ontstaat. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Wikkel de deegbal nu in wat plasticfolie en leg hem 30 minuten in de koelkast.
Zet ondertussen een koekenpan op het vuur met wat olijfolie. Bak hierin de vegetarische spekjes. Bak ze tot ze een beetje knapperig zijn. Snijd daarna de bosuitjes in kleine stukjes.
Doe de 5 eieren samen met de crème fraîche, de nootmuskaat en wat peper en zout in een mengkom. Roer alles goed door elkaar met een garde tot het een egaal mengsel is geworden.
Haal het quichedeeg na 30 minuten uit de koelkast. Rol het deeg uit met een deegroller tot een grote ronde lap en bedek de quichevorm hiermee.
Verdeel de spekjes en de bosuitjes over het deeg en giet het eimengsel hier nu overheen. Verdeel de geraspte kaas over de quiche en bak hem 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Serveer met een lekkere salade. Eet smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties