Jam van gemengd rood fruit
Er gaat echt niks boven zelfgemaakte jam. Het is gewoon zó veel lekkerder dan jam uit de supermarkt. Aangezien de aardbeien en bosvruchten nu volop in het seizoen zijn, leek het me leuk om te laten zien hoe je zelf jam maakt. Het is namelijk helemaal niet moeilijk! Ik heb zelf een paar jampotjes gekocht bij de Xenos, samen met een wecktang en een wecktrechter. Ik was nog niet eens een tientje kwijt! Je hoeft deze dingen niet perse te gebruiken natuurlijk. Je kunt ook oude glazen potjes recyclen.
Jam maken is makkelijk, maar je moet wel met een aantal dingen rekening houden. Jam is natuurlijk een gebonden massa. Dit komt door twee ingrediënten: suiker en pectine. Gelukkig heeft Van Gilse een suiker op de markt gebracht waar al pectine in zit. Deze suiker kun je gewoon bij de supermarkt kopen onder de naam 'geleisuiker'. In principe gebruik je evenveel geleisuiker als fruit als je jam maakt. De ratio is dus 1 : 1. Ik vind dit zelf zonde. Het fruit is ook al lekker zoet van zichzelf! Daarom gebruik ik de geleisuiker speciaal. Hier zit wat meer pectine in en op die manier kun je minder suiker gebruiken.
Let wel op! Suiker en pectine zijn de bindmiddelen en de conserveermiddelen van je jam. Ik heb gemerkt dat je hier niet zomaar mee kunt spelen. Voeg dus niet ineens minder suiker of pectine toe, want dan zal je jam niet indikken. Ik voeg ook lekker wat citroensap toe voor extra smaak én pectine. Daar zitten citroenen namelijk van nature vol mee. Als je deze dingetjes in je achterhoofd houdt, moet het helemaal goed komen!
Ik laat je stap voor stap zien hoe het moet. Kijk je mee? Ik gebruikte voor deze jam aardbeien, kersen, frambozen en bosbessen. Gebruik gewoon wat jij zelf lekker vindt!
Voor 2 potjes jam
Ingrediënten:
500g vers rood fruit, naar keuze
200g geleisuiker speciaal (van het merk Van Gilse)
1 citroen
Benodigdheden:
1 grote pan
1 middelgrote pan
2 jampotjes
1 schoteltje, net uit de koelkast
1 wecktang (of een andere tang)
1 wecktrechter (optioneel)
1 schone theedoek
Pureestamper
Pollepel
Bereidingswijze:
Zet eerst alvast een schoteltje in de koelkast of vriezer. Dit is handig voor de geleertest die we straks gaan doen! Pak je jampotjes en andere ingrediënten erbij en zet ze alvast klaar.
Voordat we beginnen met het maken van de jam, is het van belang dat we de jampotjes steriliseren. Dit kan op verschillende manieren. Zelf vind ik het koken van de jampotjes in water het makkelijkst. Zet een grote pan op het vuur en doe hier de potjes in met de dekseltjes. Giet kokend water in de pan tot de potjes helemaal onder water staan. Breng weer aan de kook en laat de potjes minimaal 5 minuten koken. Draai hierna het vuur uit. Als het water niet meer borrelt, haal je de potjes uit het water en zet je deze op hun kop op de schone theedoek. Het water is nog heet, dus ik doe dit met een wecktang. Je kunt ook een andere tang gebruiken om de potjes uit het water te halen. Laat ze staan tot de jam klaar is.
Voor de jam gebruiken we de middelgrote pan. Snijd het fruit in stukjes en doe het in de pan. Ik gebruikte zelf aardbeien, kersen, frambozen en blauwe bessen. De frambozen en blauwe bessen hoef je niet in stukjes te snijden. Pers 1 citroen uit en doe het citroensap bij het fruit in de pan. Plet het fruit even met een aardappelstamper. Ik hou zelf van een wat grovere structuur, maar doe wat jij lekker vindt!
Zet de pan op het vuur en breng het fruit aan de kook. Als de jam begint te borrelen kun je de geleisuiker toevoegen. Breng de jam opnieuw aan de kook en laat het nu 1 à 2 minuten doorkoken. Haal ondertussen het schuim dat zich op de jam vormt weg met een lepeltje.
Om te weten of de jam klaar is, gaan we de geleertest doen. Pak het koude schoteltje uit de koelkast en doe er wat van de jam op. Laat de jam nu 1 minuutje afkoelen. De jam is klaar als het vel een beetje kreukelt als je er op drukt en als de jam niet van het schoteltje glijdt! De jam zal dus dikker worden als hij afkoelt in het potje. Is je jam nog niet goed? Laat hem dan nog 2 minuutjes doorkoken.
Zet het vuur uit en pak de jampotjes erbij. Vul de jampotjes zo hoog mogelijk tot de rand met de jam. Ik gebruikte een wecktrechter voor het gemak, maar dit is niet perse nodig natuurlijk. Draai de deksels stevig op de potjes en zet ze op hun kop neer. Laat ze nu op hun kop volledig afkoelen. (Mijn jampotjes waren te groot, zoals te zien is op de foto. Om de jam langer te bewaren moeten de potjes voller zijn.)
Nu is je jam klaar! Zo makkelijk was het dus. Je kunt eventueel leuke etiketten op je potjes plakken. De jam is nu ongeveer een jaar houdbaar! Maar ja... Bij ons is alles meestal na 2 weken al op! ;-)
Reactie plaatsen
Reacties